Santiago De Compostela

Santiago de Compostela is een stad in het noordwesten van Spanje. Santiago, dat Sint Jakobus betekent, ligt in de comarca Santiago, in de provincie La Coruña in Galicië. De stad heeft circa 100.000 inwoners, waaronder 35.000 studenten, en is de zetel van het Galicische bestuur. De internationale luchthaven Lavacolla ligt tien kilometer ten oosten van de stad en is de belangrijkste luchthaven van Galicië.

Legende
Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek.

Naam
De stad heet officieel kortweg Santiago, maar er zijn nog veel meer steden die zo heten. De gebruikelijke naam Santiago de Compostella kan worden vertaald als: Santiago, bijgenaamd Compostella. Die bijnaam komt misschien van Campus Stellae Sterrenveld en verwijst naar de ster die, volgens de overlevering, het gebeente van Jakobus op deze plaats heeft aangewezen. Vooral pelgrims maken graag gebruik van de naam Compostella.

De naam van het nabijgelegen dorp Lavacolla, waar ook het vliegveld ligt, kan worden uitgelegd als: de kleren wassen of zich wassen. Hier wasten de pelgrims zich in de rivier, voordat ze de heilige stad binnengingen.

Bedevaartsoord
Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt men de Camino de Santiago; De weg naar Santiago. De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-jakobsschelp, het teken van de heilige Jacob. De schelp heet in het Latijn Pecten jacobaeus, in het Duits Pilgermuschel (pelgrimsmossel) of Jakobsmuschel en in het Frans coquille Saint Jacques. De schelp wordt gedragen met de sluiting naar boven. Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt, de kwekers zeggen niet precies waar om diefstal te voorkomen, en is onder de naam vieira in de Galicische restaurants een gewilde delicatesse.

De weg naar Santiago (in het Spaans ook wel "el camino" de weg genoemd) kent veel van deze tradities. Zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en letterlijk verlicht hun weg vervolgen.

bron: Wikipedia
Impressies